Blog

Kako odabrati hosting, naša iskustva i saveti

Za sve one koji se bave izradom web stranica završni čin je postavljanje sajta i njegovo prikazivanje javnosti, zato je ptrebno zakupiti prostor na serveru web provajdera. Možda i ne znate ali ova odluka je vrlo bitna jer loš izbor web hostinga će vam uništiti kompletan trud oko kreiranja i izrade web sajta. Svaki izbor je težak jer svi nude povoljno svoje usluge, obećavaju neograničene protoke, uptime im je 99,99%.  A u stvari u vaša stranice je offline više nego što je obećano, loša tehnička podrška i najgore od svega gubitak podataka.

Pokušaću u par saveta da vam dam neka uputstva kako bi što lakše izabrali web hosting i sprečili neke moguće probleme.

Prvo razmislite kakav sajt oćete da pravite i zašto, da li ćete reklamirati svoju firmu, zrađivati on line, ili samo za neku vrstu zabave. Imate dosta besplatnih web hostinga pa ako hoćete da vežbate ili pravite sajt za zabavu onda vam je to dovoljno, u suprotnom za sve ostale varijante morate izabrati neki od komercijlnih web hostinga.

hosting-seoDrugo je koliko ste vični izradi web stranica, pa proverite da li u ponudi postoji softver za izradu web stranica, da li ima neke usluge kao što su cPanel, ispCP ili ISPConfig, koje će vam omogućiti da postavite sajt u par klikova, da ga administrirate, a da nemate pojma šta je FTP. Recimo ako se odlučite za izradu sajta u wordpressu, možete imati opciju automatskog instaliranja.

Pogldajte da li nude email uslugu, jer kažu stručnjaci da adresa@imevasestranice.com deluje mnogo profesionalnije nego korišćenje nekih besplatnih servisa.

Brzina servera je veoma bitna, odnosno od brzine servera i zavisi brzina učitavanja vaše stranice. Pingujte sajt hosting provajdera da proverite kolika je brzina prenosa podataka. Napomena što je ping manji to je prenos podataka brži.

Za mene je vrlo bitna korisnička podrška, proverite kako su objašnjeni neki od problema u FAQ stranicama, pošaljite im mail sa nekim dodatnim pitanjem. Videćete da li je odgovor došao brzo i da li je na njega odgovorene čisto reda radi, ili su vam stvarno poslali obrazloženje problema. Svi obećavaju podršku 24 sata dnevno, a nikada se ne javljaju kada vam trebaju. Izuzetno dobra tehnička podrška za hosting i najjetiniji rs domeni koje ja koristim.

Sigurnost je veoma važna, jer od toga da li će vam sajt biti hakvan, oboren ili slično zavisi i od hosting provajdera.

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply